Abszorber

A napkollektorok legfontosabb része. Olyan jó hővezetésű (általában vörösréz vagy alumínium) lemezre felhordott nagy feketeségű anyag (feketekróm, TINOX, karbon) amely nagy hatásfokú fényelnyeléssel (abszorpció) és alacsony szintű visszaverődéssel (emisszió) rendelkezik.

Léteznek házilag előállított festett bevonatos abszorberek (sörkollektor), melyek a jelentős hőmérséklet ingadozás hatására hamarabb tönkre mennek. Illetve professzionális gyártmányok galvanikus (elektrokémiai) bevonattal rendelkező, hosszú élettartamú, szelektív bevonatú abszorberek.

Szelektív bevonat: Szórt fényt is (nem direkt napsugárzás) is fel tudják venni.

Abszorpció


Solar rendszerekre értelmezett fogalommagyarázat a következő. A nap látható és ibolyán túli tartományából napkollektorokban elnyelődött fényenergia hőenergiává alakul. Szelektív bevonatú napkollektoroknál az abszorpciós hatásfok értéke 91-97%.

Bojler tartály

Általában használati melegvíz készítésére, tárolására szolgáló tartály. A benne tárolt víz minősége miatt különbözik a puffertartálytól. A bojler tartályban közvetlen fogyasztásra alkalmas, melegvíz van, a puffertartályban a radiátorokban, illetve a kazánokban található fűtővíz.

Fajtái:

·   Elektromos bojler

·   Indirekt egy illetve két hőcserélős bojler

·   Ezek kombinációja

Emisszió

 
Solar rendszerekre értelmezett fogalommagyarázat a következő. Visszaverődés, vagy lesugárzás. A napkollektorba beérkező fényenergia vesztesége, amely nem hasznosul hőenergiává. Szelektív bevonatú napkollektoroknál ez az érték 4-7%, festett bevonatok esetén 50-60%.

Fotovoltaikus

rendszer

Bizonyos gyártók saját gyártmányukat különböztetik meg ezzel a névvel. Valójában csak napenergiát előállító berendezések angol terminológiája.

Tévhit, hogy a fotovoltaikus elemek különböznek a napelemektől. Photo voltaic (PV) = Napelem

Fűtésrásegítő

berendezés


Olyan általában alternatív energiával segített épületfűtési rendszer, amelyben az alternatív energiás részarány meghatározó (30-60%)

Hatásfok

Hatásfok ebben a környezetben az energiaátalakítást jellemző mérőszám, általában a primer fényáramból előállított hő, illetve elektromos áram százaléka. Lásd napkollektorok összehasonlítása.

Hőcserélő


Solar rendszerekben jellemzően a fagyálló folyadék és a hasznos víz közötti hőátadó berendezés. Két típusa létezik. A tartályokba spirálisan bevezetett csőkígyó, illetve a lemezes ellenáramú hőcserélők.

A hőcserélő jóságát az úgynevezett hőlépcső jellemzi. A hőlépcső azt jelenti, hogy mennyi hőfok veszteséget szenved a primer közeg (solar folyadék) az átalakítás során. Spirálcsöves hőcserélők esetén ez 15-20°C, lemezes ellenáramú hőcserélők esetén elérhető a 3-7°C. A későbbiekben ez a szám döntő módon befolyásolhatja a síkkollektorok éves teljesítményét, hatásfokát. Lásd hatásfok görbe. Annál jobb a hőcserélő, minél nagyobb az összegzett felület.

Hőpatron

Általában elektromos fűtőszál, amivel a bojlerek vagy pufferek gáz felhasználása nélkül felmelegíthetők.

Kondenzáció

 
Légnemű halmazállapotú anyag (gőz vagy gáz) harmatpont alá hűlésekor történő halmazállapot változása (folyékonnyá). Jellemzően nagy mennyiségű energia felszabadulással jár együtt.

Napjainkban a gázkazán technikában alkalmazott energia megtakarítási eljárás. Lényege a metán (földgáz) elégetésekor felszabaduló nagy mennyiségű vízpárában rejlő energia visszanyerése.

LINDAB

keretrendszer

A tetőbe integrált napkollektorok héjazathoz kapcsolódását beázás mentesen biztosító segédanyag. Nagyon hasonló a Velux ablakoknál közismert körítő bádogszegélyhez.

Mikroprocesszoros

vezérlő

 
Az épületfelügyeleti rendszert irányító (szivattyúk, szelepek, kazán, fűtés, melegvíz, napkollektor) elektronikus szabályzó központi egysége. Alkalmas folyamatirányítási és (a Pannon Solar Kft-nél kapható PSV CPU család esetén) távfelügyeleti feladatok ellátására.

Motoros keverőszelep

Két különböző hőmérsékletű folyadékból képes előre meghatározott kevert hőmérséklet előállítására. Legáltalánosabb felhasználása a külső hőmérséklet érzékeny fűtés vezérlés esetén az aktuális fűtővíz előállítása.

Napelem/napcella

 
Olyan eszköz, amely a (nap)fény energiáját közvetlenül villamos energiává alakítja. Különböző felület és különböző teljesítményű egységekben vásárolható. Jellemzően 12V / 24V egyenfeszültséget állít elő. Az itt termelt energia elektromos kábeleken keresztül akkumulátorba tölthető későbbi felhasználás céljából, vagy úgy nevezett inverter segítségével közvetlenül 230V-os hálózatba köthető.

Gyártás típusai:

·   amorf szilícium

·   polikristályos

·   monokristályos

Napkollektor

Egy olyan – jellemzően a tetőn elhelyezett – berendezés, mely a nap fényenergiáját hőenergiává alakítja. Az így keletkezett hőt általában fagyálló folyadék szállítja le a tetőről – hőcserélő közbeiktatásával – az épületben elhelyezett bojlertartályba (melegvíz), vagy puffertartályba (fűtővíz). A napkollektoroknak jellemzően két fajtája van.

1) Síkkollektorok

 - sík üveglappal fedett, nagy felületű hőgyűjtő

2) Vákuum kollektorok

 - jellemzően függőlegesen elrendezett csövekből felépített rendszer

Laikusok számára nehéz eldönteni, hogy a sík vagy a vákuum kollektor a számukra megfelelő. Ehhez ad segítséget a napkollektorokat összehasonlító táblázat.

Puffertartály

 
Hőakkumulátor, hőtároló tartály. Különböző, általában 1-5 m3-es kapacitású, kiválóan hőszigetelt, napi szintű hőtárolásra alkalmas eszköz. Szakaszos működésű hőtermelők (napkollektor, fakazán, vízköpenyes kandalló,..stb) energiájának tárolására szolgál. Mindig az épület napi hőszükségletéhez (fűtés, melegvíz) kell méretezni.

Raszter

Rács vagy háló, melyre ráilleszthető a szabályos elrendezésű napkollektor. A Pannon Solar napkollektorai nem 2*1 m-es egységekből épülnek fel, hanem megszakítás mentes felületet képeznek. Például 20m2 napkollektor nem 10db 2*1 m-es egységet jelent, hanem 1db összefüggő napkollektort.

Solar bojler

 
Általában a két hőcserélős bojler tartály.

Ajánlatot kérek

 
Pannon solar - referencia

Pannon solar - referencia

Pannon solar - referencia

Pannon solar - referencia

Pannon solar - referencia

Pannon solar - referencia

Pannon solar - referencia

Pannon solar - referencia