Napkollektorok összehasonlítása


A napkollektorok kiválasztásánál nagyon sok szempontot kell mérlegelnünk.

  • Esztétika
  • Minőség
  • Garancia
  • Származás, gyártási kultúra
  • Energiatermelés
  • Hatásfok
Míg az első négy szempont általában szubjektív megítélést kap, az utolsó két szempontra a legtöbb forgalmazónál objektív adatok találhatóak. Ezek a hatásfok diagrammok bemutatják a napkollektor energiatermelő képességét, illetve hatásfokát.
- A hatásfok megmutatja számunkra, hogy az adott napkollektor a nap sugárzó energiájának mekkora részét képes hasznosítani. – A vízszintes tengelyen általában azt a hőmérsékletet kell keresnünk, mely a napkollektor jellemző működési hőmérséklete lesz 0°C-os külső hőmérséklet mellett. - Használati melegvíz termelésnél ez az érték várhatóan 20-60°C, uszoda fűtésnél 25-40°C,  padló/fal  fűtésnél 30-45°C, Radiátoros fűtésnél 30-70°C. – A működési hőmérséklet birtokában a kiválasztott napkollektor görbéjéről leolvashatjuk annak jóságát. Adott pontban a legmagasabb érték hozza a legjobb eredményt. Lássunk egy példát: Radiátoros fűtésnél a Fisher napkollektor adja legjobb eredményt, 55%-os hatásfokkal. Számszerűen 800W/m2*55% =440W 1 m2 apertúra felületen Ez durván egy 10 csöves Fisher napkollektor teljesítménye. Uszoda fűtésnél ugyanakkor a síkkollektorral járunk a legjobban közel 70%-os hatásfokkal, és  800W/m2*70% =560W/ m2 teljesítménnyel. Ugyanakkor a egy 2 m2 síkkollektor  1,8 m2 apertúra felülettel rendelkezik,  így napkollektoronként 1008W-ot teljesít.

Napkollektorok összehasonlítása appertura látható abszorber felületre 800 W/m2 intenzitásnál
 
Mint a fenti példából is látszik, az összehasonlítást megnehezíti, hogy ezek a görbeseregek a napkollektor ún.: apertúra felületére vonatkoznak. Ez az a hőelnyelő (abszorber) felület, amit a nap „lát”, tehát a napkollektor kerete, a vákuumcsöves kollektorok nap által nem sütött része nem tartozik ide.
 
Ezért készítettünk egy másik grafikont is, mely a napkollektorok bruttó felületével számol Ez az ábra abban is segítséget nyújt, hogy a kívánt teljesítményű napkollektor egyáltalán elfér–e a tetőnkön

Napkollektorok összehasonlítása bruttó felületre 800 W/m2 intenzitásnál, tiszta napsütésben
 
Itt már egyértelműen látszik a síkkollektorok fölénye. Egy nagyon fontos – eddig elhallgatott - tényező azonban a berendezés ára. Amennyiben a napkollektor energiatermelő képességet a beruházás költségével összevetjük, kapjuk a legfontosabb grafikont – Az interneten fellelhető nem akciós nettó végfelhasználói árakkal készítettük az alábbi ábrát.  A vízszintes tengelyen a fent ismertetett működési állapotot, míg a függőleges tengelyen az egységnyi beruházási költségre vetített teljesítményt ábrázoltuk.

Napkollektorok összehasonlítása pillanatnyi teljesítmény/beruházás költségre 800 W/m2 intenzitásnál
 
Itt válik egyértelműen világossá, hogy a hagyományos használati melegvíz készítő, illetve fűtésrásegítő berendezésekben fél-harmad költséggel valósítható meg a síkkollektor, vagy megfordítva: Adott beruházás síkkollektorral akár dupla-háromszoros teljesítményű berendezést eredményez.
 
A napkollektor optimális választása persze nem minden.  Hiszen az egész berendezést és a hozzá kapcsolódó szolgáltatást is meg kell vizsgálnunk.

A piacon kapható konfekcionális berendezések, solar csomagok általában tartalmaznak minden egységet a napenergia begyűjtéséhez, és tárolásához. Azonban a meglévő, vagy tervezett fűtésrendszerhez való csatlakozás nem része ezeknek a berendezéseknek. Azon túl, hogy a tetszetős csomagárakat jelentősen megnöveli a csatlakozáshoz szükséges berendezések ára, a nem megfelelően kiválasztott fűtésszabályzás miatt a solar teljesítmény is jelentősen romlik, csökken a beruházás ár-érték aránya.
 

Lássunk erre egy példát!

Az XY cégnél kiválasztunk egy fűtésrásegítő berendezést. A termék tartalmaz napkollektorokat, solar bojlert, fűtési puffertartályt, a tárolók töltéséhez szükséges szivattyúkat, szelepeket, elektronikus vezérlést.
A felhasználó azonban nem azt szeretné, hogy a solar tárolókban nap által melegített forró víz lötyögjön, hanem a melegvíz csapot kinyitva, különösebb gépészeti ismeretek nélkül le tudjon zuhanyozni, egy gombnyomással meg tudja melegíteni a hátát a nap melegétől fűtött radiátorokkal.
A zökkenőmentes melegvíz szolgáltatáshoz a napkollektoron túl szükség van valamilyen kazánüzemre, ennek vezérlésére, illetve szivattyúra, szelepekre.
A fűtést sem csatlakoztathatjuk direkt a fűtési hőtároló két szabad csonkjára. Hiszen a tárolóban a napsütés, és a pillanatnyi fogyasztás határozza meg a hőmérsékletet, mely vagy túl kevés, vagy indokolatlanul sok az adott feladathoz. A kazán szabályzása itt még körültekintőbb tervezést igényel.
Nézzük meg például, hogyan rombolja a solar teljesítményt a helytelen fűtésszabályzás. Ha pusztán anyagi okokból spórolunk a fűtés csatlakoztatásánál a következő helyzet alakulhat ki: A fűtésszerelőnk a puffer felső-legmelegebb pontjához csatlakoztatja radiátorainkat. A szobatermosztát a fűtési keringtető szivattyút közvetlenül indítja, a kazán bekapcsol, ha a hőtároló kihűl. Ekkor általában melegebb a fűtővíz a szükségesnél, a szivattyú gyorsan átmelegíti a radiátorokat, az innen visszatérő fűtővíz nem tudja hőenergiáját leadni a szobában, és még forró állapotban visszatér a hőtároló aljába. Néhány perc múlva a helység hőmérséklete meghaladja a beállítottat, szobatermosztát kikapcsolja a szivattyút. Ennek két negatív következménye lesz: a szoba hőfoka ingadozni fog, a puffertartály pedig a kazántól átmelegszik. Mivel a napkollektor a puffertartályt leghidegebb-alsó pontját melegíti, a napkollektor üzemi hőfoka is lényegesen magasabb lesz a szükségesnél.
Az előző oldalakon láthattuk, hogy bármilyen jó kollektort is vásárolunk, a magas működési hőfok lényegesen csökkenti a teljesítményt, ezzel kevesebb energiát fogunk kiváltani, magasabb lesz az energiaszámlánk.
 
Ezért a Pannon Solar kft különös hangsúlyt fektet arra, hogy az épület komplex egységet képezzen, a napkollektor – kazán – hőtároló – használati melegvíz – fűtésrendszer egymásról tudjon, egymással kommunikáljon. Ezt teszi lehetővé a PannonSolar Kft 9 éves elektronikai, vezérléstechnikai fejlesztő munkája, melynek végeredménye egy osztott, buszrendszerű, intelligens szabadon programozható, és bővíthető épület-felügyeleti rendszer.

Pannon Solar Épületfelügyeleti rendszer
 

Ajánlatot kérek

 

Pannon solar - referencia

Pannon solar - referencia

Pannon solar - referencia

Pannon solar - referencia

Pannon solar - referencia

Pannon solar - referencia

Pannon solar - referencia

Pannon solar - referencia